Nicolò Barella, 7 Şubat 1997 tarihinde İtalya’nın Cagliari şehrinde dünyaya geldi. Futbola doğduğu şehrin altyapısında başlayan Barella, ilk profesyonel karşılaşmasına 2015 yılında çıktı. Cagliari’de istediği şansı bulamayan genç oyuncu, düzenli forma şansı bulabilmesi için 2016 yılında Serie B takımlarından Como’ya kiralandı. Kiralık sürecinin sona ermesiyle birlikte Cagliari’ye geri dönen Barella, gösterdiği performansla ligin önemli ekiplerinden İnter’in dikkatini çekmeyi başardı. 2019 yılında İnter’de forma giymeye başlayan Barella’nın bir yıl sonra ise bonservisi alındı.
19/20 senesi İnter için neredeyse bir yeniden yapılanma süreciydi. Lukaku, A.Young, Godin, Politano gibi isimler kadroya katılırken; şüphesiz futbolseverleri en çok heyecanlandıran hamle, Conte’nin teknik direktörlük görevine getirilmesiydi. Başarılı teknik adam, İnter’de görev yaptığı süre boyunca 3’lü savunma ile oynamayı tercih etti. Ağırlıkla 3-5-2 dizilişiyle oynayan Conte, Barella’yı bu dizilişte genel olarak orta üçlünün sağında kullandı.
Topla Hızlı Olmak
Conte’nin 3-5-2 dizilişiyle İnter, birçok karşılaşmada orta saha üstünlüğünü almayı başarıyordu. Başta geçiş oyunu olmak üzere, top rakipteyken orta saha oyuncularının sert presi rakibe zor anlar yaşatıyordu. Bu anlayışla İnter, savunma konusunda fazlasıyla başarılı hale gelmişti.
Barella orta sahada gerçekleşen presin önemli parçalarından biriydi. Brozovic, Vidal, Eriksen, Sensi gibi oyunculara göre çok daha hızlı olan Barella, kiralık olarak oynadığı 19/20 sezonunda Conte’nin değişilmez isimlerinden biri olmayı başardı. Barella 19/20 sezonunda 41 karşılaşmada (35’i ilk 11) görev alırken, 20/21 sezonunda 46 karşılaşmada (41’i ilk 11) forma giydi.
Barella’yı değişilmez yapan bir diğer özelliği ise, topu aldığı zaman hızlı bir şekilde ileri kat etmesiydi. Top kontrolü ve hızlanma yeteneği yüksek olan orta saha oyuncusu, hücuma çıkarken adam eksiltmeyi kolaylıkla başarabiliyordu.
Inter’in 4-3’lük galibiyetiyle sonuçlanan Fiorentina maçının uzatma dakikalarında topu ayağına alan Barella, hızını kullanarak takımını hücuma çıkartmayı başardı.
Topu rakip ceza sahasının önüne kadar sürmeyi başaran Barella, pozisyonun devamında Martinez’e yaptığı asistle takımının beraberliği yakalamasında önemli pay sahibi oldu.
Maç İçinde Aldığı Pozisyonlar
Hızlı top kullanmasının yanı sıra Barella, saha içinde birçok yerde pozisyon alma özelliğine sahipti. Özellikle takımın hücumda olduğu dakikalarda, ceza sahası içinde konumlanıyordu. Bununla birlikte orta üçlünün sağında görev aldığı için maç içinde sağ bek pozisyonundaki takım arkadaşına yardıma gidiyordu.
Parma deplasmanında oynanan karşılaşmada Barella’nın topla buluştuğu noktalara dikkat ettiğimizde genel olarak topla kanat bölgesinde buluştuğunu söyleyebiliriz.
Topa sahip olmadığı hücumdaki pozisyonlarda ise hareketli oyunu sayesinde rakip savunmanın oyuncularını üstüne çekmeyi başaran bir performans sergiledi. Barella’nın bu performansı takım arkadaşlarına uygun boş alanı sağladı.
Hellas Verona maçında orta sahanın solunda görev alan Barella, rakibin bek pozisyonundaki oyuncusunu üstüne çekmeyi başardı. Aldığı bu pozisyon sayesinde Biraghi’ye boş alan oluşturdu. Martinez ise bu boş alanı fark ederek topu atak yönüne göre sol tarafa oynamayı başardı.
Avrupa Şampiyonasındaki İsviçre karşılaşmasında Barella, üç savunma oyuncusunu üstüne çekmeyi başardı. Bu hareketiyle Locatelli’ye boş bir alan sağlayan etkili orta saha, takımının ilk golünde büyük pay sahibi oldu.
Uzaktan Şutlar
Barella’nın öne çıkan özellikleri genel olarak hızı ve pozisyon alma yeteneğiydi. Genel olarak çok şut deneyen bir grafik bugüne kadar sergilemedi fakat eline gelen şut şansını da bazı karşılaşmalarda iyi değerlendirdiğini söyleyebiliriz.
Cagliari mücadelesinde takımı 1-0 gerideyken kornerden dönen topu düzgün bir vuruşla ağlara yollamayı başardı.
Hellas Verona karşısında ise ceza sahası dışından etkili şutuyla takımına galibiyeti getirdi.
Nicolò Barella ortaya koyduğu bu performans ile şimdiden hem İnter’in, hem de İtalya milli takımını değişmez orta sahalarından biri olmayı başardı.