Yazıya başlayabilmek için birkaç gündür İlhan Palut ile ilgili videolar, kendisi ile ilgili yazılmış tweetler ve geçmiş Konyaspor maçlarına göz gezdiriyor, Hoca ile direkt iletişime geçip sağlıklı bilgiler toplamaya gayret ediyor ve yazıya başlayabilmek için gerekli ilhamı arıyordum. Zihnimi toparlayıp yazıya başlayacak ateşlenmeyi bir türlü kendimde bulamıyordum ta ki ‘’katalizör’’ kavramı aklıma gelene kadar…
KATALİZÖR
Başka şeyleri etkileyerek bir oluşuma yol açan ya da bir olayı, oluşumu hızlandıran şey.
Hocayı en iyi tanımlayacak karşılığın bu olduğuna gönül rahatlığıyla kanaat getirdim. İçime tam olarak sinen tanımlama bu oldu. Nedenlerini gelin birlikte inceleyelim.
TECRÜBEDEN PERFORMANSA
Her Türk gencinin makus talihi, tecrübeli personel arayan iş ilanlarını bilirsiniz. Özellikle üniversiteden mezun olunca önümüze duvar gibi çıkan bu paradoksu ülkemizde maalesef hemen hemen herkes yaşıyor.
İş başvurumuz bu durum gerekçe gösterilerek reddedilince sinirli bir ruh hâli ile ister istemez şu soru dökülüveriyor dilimizden:
’’E iyi tamam da bana kimse şans vermez ise ben nasıl tecrübeli olacağım?’’
Antrenörlük kariyerini ilerletmek ve başarıdan başarıya koşmak isteyen genç teknik direktörlerin de bu durum karşısına çıkıyor hâliyle. İşte İlhan Palut ismi sürekli aynı isimlerin çemberinde dönüp dolaşan bu döngüyü kırmaya yönelik bir öncü olmayı başardı Türk futbolunda. Kırıkhanspor, Ümraniyespor ve Hatayspor’da yardımcı antrenörlük görevlerini tamamladıktan sonra kendisine önce Hatayspor’a sportif direktör olarak kulübün futbol aklı teslim edildi. Sonrasında da 39 yaşında iken teknik direktör olarak Hatayspor’un başına getirildi.
E ne var bunda, Nagelsmann 29 yaşında Hoffenheim teknik direktörüydü geç bile kalmış dediğinizi duyar gibiyim. Benim burada dikkati çekmek istediğim husus farklı. İlhan Palut ortaya koyduğu farklı futbol anlayışı ile sırf ‘tecrübe’ takıntısı yüzünden aynı çemberin içinde benzer isimlerin tercih edildiği bir ortamda karar vericilerin farklı yönde düşünmesini sağladı. Konunun sadece tecrübe ile ilintili olmadığını, farklı faktörlerin de düşünülmesi gerektiğini ortaya koydu. Artık kulüp yönetimleri yavaş yavaş tecrübeli hocadan performans odaklı antrenör tercihleri yapmaya başladılar.
Mesela İlhan Palut’un konu ile ilişkin geçmiş röportajlarını incelerken şu sözlerine rastladım:
‘’Hatayspor’la bir adım attık, insanlar yavaş yavaş kapı aralamaya başladı. Artık tecrübeli teknik direktör arayışından, teknik direktörün gösterdiği performansa doğru bakmaya başladılar. Bu anlamda öncü bir rol oynadığım kanaatindeyim. Bu da benim için bir şans… Umarım genç antrenörler daha çok şans bulur”
İlhan Palut ve OYUN DENGESİ
Özellikle ülkemizdeki teknik direktörlerde rastladığımız oyunun tek yönüne odaklanma durumu İlhan Palut’un Hatayspor-Göztepe-Konyaspor kariyerlerini mercek altına aldığımızda bizi karşılamıyor. Ne söylemek istediğimi biraz daha açmak istiyorum. Hoca, oyunun sadece defansif ya da ofansif yönüne yönelik çalışmalar yürütmüyor. Yani, sadece geçiş oyunu ya da set oyunu olarak oyunun tek bir tarafına odaklanmıyor.
Örneğin: Konyaspor, geçen sezondan bu yana genel olarak, oyun kurarken orta saha oyuncularının derine gelip oyun kurmaya yardım ettiği set hücum planında beklerin ileri çıkıp ön hattı 5’lediğini görüyoruz. Savunma planında ise Konyaspor, özellikle 2. bölgede agresif savunma yapıyor. Ve yine 2. bölgede kazanılan hızlı toplarla hızlı hücum ediyorlar. Savunmaya geçişlerde de çok agresifler. Topun kaptırıldığı bölgede şok pres uyguluyorlar. Ezcümle: Jürgen Klopp’un, Arrigo Sacchi ve Wolfgang Frank’ın şok presini geliştirip top kazanılınca planlı set hücumları da eklemesi gibi kazanılan ani toplarda oyuncuların hangi pozisyonda, nasıl duracağı çizili set hücumları karşımıza çıkıyor. Hoca, oyunun iki yönünde de kendisini geliştirmeye gayret ediyor.
Tabii oyunun iki yönünü de oynayayım kaygısının olumsuz tarafları yok mu? Elbette var. En basitinden bekleriniz yeteri kadar atletik performanslar ortaya koyamazlar ve merkez oyuncularınızın oyun aklı yetersiz kalırsa geriye dönüşlerde büyük boşluklar oluşur ve hanenize kötü sonuçlar yansır.
Bu noktalarda da İlhan Palut oyununu ne kadar geliştirecek ya da nasıl önlemler alacak bekleyip göreceğiz.
Bahsettiğim oyunun iki tarafını da geliştirme kaygısını İlhan Palut’un geçmiş röportajlarına yine göz attığımda karşıma çıkıyor:
“Pep Guardıola, birinci bölgeden üçüncü bölgeye giden pas oyununu uygulayan en iyi teknik direktör. Guardıola’nın sistemini uygulamayı çok istiyorum. Klopp’un agresif hücum planını takıma kazandırmak istiyoruz. Tabii bunu sahaya uygulayabilecek oyuncu tiplerinin olması gerekir. Amacım Guardıola’nın geçiş oyunu, Klopp’un agresif hücumu. Önde baskı ve pas oyunu benim temel fubol felsefem; amacım bunu uygulamak.”
RAKİBE SAYGI
İlhan Palut bir teknik direktör olmasının dışında maç başlarında rakiplere başarılar dilemesini, maç bitiminde teselli vermesini veya tebrik etmesini bilen bir insan. Kendisine rakip olmuş antrenörlerin de özellikle vurgu yaptıkları konu, kendisinin her maç önü başarı dileklerini iletmeden kendi yedek kulübesine gitmediği yönünde.
- 2018-19 sezonunda Hatayspor’un başında 1. Lig’den Süper Lig’e yükselme mücadelesi verirken kazanılan Adana Demirspor maçında herkes galibiyeti kutlarken ADS yedek kulübesine gidip rakip oyuncuları tek tek teselli etmesi İlhan Palut’un bu oyuna nasıl baktığına dair dikkat çekici detaylardandı.
- 2021-22 sezonu Ziraat Türkiye Kupası 4. tur Vanspor maçında Vansporlu oyuncular, Konyasporlu oyuncu sakatlanıp kendisini yere bırakmasından dolayı mücadeleyi bırakıyor devam eden pozisyonda Konyaspor golü buluyor fakat yaşanılan durum sonrası Konyasporlu oyuncular yapılan gol santrasından sonra mücadele etmeyi bırakıyor ve Vansporlu oyuncular rahat bir şekilde Konyaspor ağlarına topu bırakıyorlar. Yine rakibe saygı noktasında İlhan Palut’un takıma nasıl tesir ettiğini görüyoruz bu hikâyede.
Bu arada yazı ile ilgili hazırlık yaparken İlhan Palut ile iletişime geçip mini bir röportaj tadında kariyeri ile ilgili merak ettiğim 2 soru yönelttim kendisine onu da araya sıkıştırayım hemen.
“Hatayspor’dan ayrılık sürecinizde tam olarak ne oldu? O dönemki yönetim ile bir anlaşamamazlık mı söz konusuydu?”
’Hatayspor’da çalıştığım süre boyunca harika bir çalışma süreci geçirdim. O kadar süre içerisinde yönetim ile aramızda hiçbir sıkıntı olmadı ama tabii uzun süreli birlikteliklerde bazen evlilikte böyle bir şey, anlaşamadığımız konular olabiliyor. Bu süreç içerisinde kişileri yıpratıyor. Biz de böyle bir süreç yaşadık. Bazı konularda görüş ayrılığımız oluştu ve sonunda bir şekilde, yönetim bu noktada beraber çalışmamızın mümkün olmadığını bana iletti. Şu anda hiç kimseyle sürdürdüğümüz bir sorunumuz, bir küslüğümüz, vesaire yok.’’
“Konyaspor, oyun kimliğinde değişikliğe mi gidecek önümüzdeki dönemde? Böyle bir düşünceniz var mı?”
’Konyaspor, kimliğinden ödün vermeyecek, yine oyuna hakim takım, dominant takım, görüntüsünü ve rakibin mümkün olduğunda karşılayan takım görüntüsünü sürdürmek istiyoruz. Başakşehir maçıyla ilgili böyle bir acaba ya kapanıldı ise bu bizim hem çok yoğun maç trafiğinden sonra aynı oyunculara çok yüklenmemizden dolayı oldu. Bu aslında daha enerji tasarrufuyla oynama isteğimizdi. Bunun yanında mental olarak da takımımız gerçekten çok yıpranmış durumdaydı. Vaduz 1maçından sonra burada daha garanti bir defansif karşılama yönüne gittik. Ondan dolayı oyunu biraz değişmiş görebilirsiniz ama ilerleyen dönemlerde tekrar kendi oyunumuza dönmenin hesapları içerisindeyiz. Başaracağımıza inanıyorum.’’
Sorularımı içtenlikle cevaplayan İlhan Palut Hocaya ve Konyaspor Kurumsal İletişim Direktörü Abdullah Uluyurt’a çok teşekkür ediyorum.
Reyhanlı’da bir okulda ortaokul öğretmeni iken birden bire büyük bir şehrin şehir takımı olan Hatayspor’un başına geçip bu fırsatı çok iyi değerlendiren ve bir şeyleri değiştiren İlhan Palut’un ortaya koyduğu farkları aktarmaya çalıştım. Sabrınız için teşekkür ederim. Sonraki yazılarda görüşmek dileğiyle.