Genelde bu sayfalarda başarılar üzerine yazılmış hikayeleri okumaya aşinasınız; kırılan rekorlar, kazanılan onca şampiyonluk, şaşaalı kupalar… Ama şimdi bir başarısızlık hikayesine tanık olacaksınız. Tabii bu, başarıya nerden baktığınıza göre değişebilir zira karşımızda istatistik olarak son derece başarısız bir takım var. Bugün size çıktığı 6 müsabakanın hepsini kaybetme başarısını gösteren bir Ultimate Frizbi takımı olan Kırklareli Rabbits’in hikayesini anlatacağız. Bu hikâyeyi yazmak için bilgisayar başına geçen bizler de bu takımın parçalarıyız, hatta mütevazılığı bir kenara bırakacak olursak kurucularından ikisiyiz.
”Frizbi… Frizbi… Hani şu köpeklere attığımız yoğurt kabı kapağına benzeyen şey mi?” dediğinizi duyar gibiyiz, çünkü bu sporla tanışmadan önce bizim aklımızdaki karşılığı buydu. Üç arkadaş, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin 2018’in başlarında düzenlediği Ultimate Frizbi Dostluk Turnuvası’na doğru yol alırken “Herhalde hedef falan vuracağız,” diye düşünüyorduk. Fakat orada Ultimate Frizbi’nin bunlarla uzaktan yakından alakası olmadığını gördük ve turnuva dönüşü hepimiz Ultimate Frizbi sporunun birer hayranına dönüştük. Aklımızdaki en büyük hayal ise bir takım kurmaktı artık. O günden sonra arkadaşlarımızla zaten halihazırda frizbi oynuyorduk ama ortada bir takım yoktu. Oysaki bir takım kurulması halinde daha iyi organize olup daha fazla frizbi oynayabilecektik. Sonraki sene okulların açılmasıyla birlikte bu hayale gerçeğe dönüştürmek için ilk adımı attık. Ama daha ilk adımda büyük bir engelle karşılaşmıştık: Elimizde Ultimate Frizbi standartlarına uygun bir disk olmadığı gibi standartlara uyan bir diski Türkiye’de temin edebilmek de pek kolay değildi. Uzun uğraşlar sonunda uygun bir disk temin ettik. Daha sonra ilkine kıyasla daha eğlenceli olan aşamaya geçtik: Takıma bir isim bulmak gerekiyordu şimdi. Araştırdığımızda genelde takımların hayvan türlerinden isimlere sahip olduğunu gördük. Biz çok kudretli gözüken hayvanlara gitmek istemedik. Ne bilelim bir aslanlar, kaplanlar, ejderhalar bize göre değildi. Daha mütevazi bir isim seçelim dedik ve tavşanlar (rabbits) isminde karar kıldık. Takımın resmî ismi Kırklareli Rabbits. Neden İngilizce isim koyduğumuzu sorabilirsiniz. Öncüllerimize uyduk diyelim. Takım ismini belirledikten sonra sosyal medya her şeydir dedik ve Instagram hesabımızı açtık. Eş dost herkese takımızın hesabını takip etmesi için baskı yaptık. Bu sırada olmayan bütçemizi kullanarak makul bir ücret karşılığında bir öğrenci arkadaşımıza logomuzu tasarlattık. Bu sırada tabii ki motiveyiz, antrenmanlar yapıyoruz, sağda solda oynayıp insanları frizbi sporu ile tanıştırıyoruz ki takımdaki arkadaşlarımızdan biriyle böyle tanıştık zaten, hatta ideal takım kadrosuna bu sayede kavuştuk bile diyebiliriz.
Antrenmanlar devam ederken ilk turnuvanın tarihi yaklaşıyordu. O turnuva kapalı salon turnuvası olan 6. Troya Kupası 2020 idi. Forma olarak da sayısız tercih(!) arasından okulun futbol takımı formalarını seçtik. Ne yalan söyleyelim dünyanın en şık formaları değillerdi ama işimizi göreceklerdi. Turnuvadan önce Happening Instagram’da en çok etkileşim sağlayan takıma forma sağlayacaklarını açıkladı. Aşağıdaki görseldeki yorum sayesinde formalarımızı kazanacaktık ve rakiplerimizin ne kadar anlayışlı olduğuna daha onlarla karşılaşmadan tanık olacaktık.
Turnuva skor tabelasına bakacak olursak pek iyi geçmedi elbette. Başta da dediğimiz gibi çıktığımız 6 maçın tamamını kaybettik ve turnuva sonuncusu olduk. Çıktığı 6 maçın tamamını kaybeden ve 16 takımın olduğu turnuvada 16. olan bir takımın kurucu temsilcileri olarak bu yazıyı yazıp sizlerle paylaşmamız, olan bitenden ne kadar keyif aldığımızın bir kanıtı aslında. Ama bunun da ötesinde bu yazıyı yazmamızdaki asıl motivasyonumuz, size de bu keyfi tattırma ve bu sporu daha geniş kitlelere ulaştırma arzumuz. Peki bizi bu kadar etkileyen, kaybetmeyi bile eğlenceli kılan, hatta kaybetmek kelimesinin anlamını bozup değiştiren bu spor nasıl bir şey?
Öncelikle Ultimate Frizbi’yi diğer sporlardan ayıran can alıcı özelliklerine değinelim. Bu nadide sporda alışılmışın aksine müsabakalar kadın-erkek karışık yapılır. Maçlar 100 metre uzunluğundaki çim sahada 7’şer kişiden oluşan takımlarla yapılır ve bir takımda 3 erkek ve 3 kadın sporcunun olması zorunludur. 7. oyuncunun kadın mı erkek mi olacağı ise takımlar tarafından belirlenir. Ancak geniş rotasyonun ciddi avantaj yaratacağı bu oyunda 7 kişi asla yeterli değildir. Mesela bizim takımımızda turnuvaya gidecek kadar erkek oyuncu vardı ama yeterli sayıda kadın oyuncu yoktu. O süreçte 3 kadın oyuncu takıma katıldı ve o sayede turnuvaya gidebildik. Toplam 9 oyuncu ile turnuvaya katıldık ancak bu sayı idealden uzaktı. Oyuncu değiştirme sınırı olmadığı için diğer takımlar geniş rotasyonla oynuyordu. Özellikle kadın sporcularımız dar rotasyonun sıkıntısını turnuva boyunca çektiler. Zaten daha turnuvaya gittiğimiz an diğer takımların kadro derinliklerini görmek bizim gözümüzü bayağı korkutmuştu. Bu arada müsabaka daha küçük alanda yani kapalı salonda veya plajda da yapılabilir ki bu durumda takımlar 5’er kişiden oluşur ve bir takımda 2 erkek ve 2 kadın sporcunun olması zorunludur. Aynı şekilde 5. oyuncunun kadın mı erkek mi olacağı takımlar tarafından belirlenir.
Ultimate Frizbi’nin diğer sporlardan ayrılan bir diğer özelliği ise müsabakayı yöneten bir hakemin olmayışı. Her sporcu kendinden sorumludur. Oyuncular yaptıkları ihlalleri dile getirirler. Tabii bazı pozisyonlar farklı şekillerde yorumlanmaya müsaittir. Bu durumda pozisyonun içindeki iki rakip takım oyuncusu kendi aralarında pozisyonu değerlendirirler ve bir karara varırlar. Uzlaşma sağlanmazsa disk bir önceki pozisyona geri döner ve dostane mücadele kaldığı yerden devam eder. Bazı sporlardaki tartışmaların hakem odaklı olduğunu düşünürsek bunun ne denli büyük bir iş olduğunu daha kolay idrak edebiliriz.
Tam olarak kural olmasa da turnuvalarda yeri olan birkaç uygulama daha var. Onlardan biri maç sonu değerlendirme toplantılarıdır. Takım oyuncuları önce kendi aralarında müsabakayı değerlendirirler. Kurallar uygulandı mı hatalar oldu mu bunlara değinirler. Her iki takım da toplantısını bitirince iki takım oyuncuları bir araya gelip mücadeleyi birlikte değerlendirir. Takım kaptanları ve takımların spirit kaptanları kısa ve yapıcı konuşmalar yapar. Evet takımların ikişer kaptanı vardır: spirit kaptanı ve takım kaptanı. Biri genelde sportif taraf ile ilgilenirken diğeri centilmenlik alanında devreye girer. Bir diğer uygulama, takımların birbirlerine oyunun ruhu puanı vermesidir. Bu puanlama 5 ana başlıktan oluşur. Bunlar: “kural bilgisi ve uygulama”, “faul ve temaslar”, “tarafsızlık”, “olumlu tavır ve öz denetim” ve “i̇letişim”dir. Kısaca rakip takımın oyunun ruhuna bağlılığının değerlendirildiği bir uygulamadır. Turnuva sonlarında bu alınan puanlardan bir sıralama oluşturulur ve turnuvanın en iyi ruha sahip takımı seçilir.
UlTImate Frizbi Nasıl Oynanır?
Ultimate Frizbi 27cm çapında ve 175g ağırlığında bir disk ile oynanmaktadır. Müsabakalar iki devreden oluşmaktadır ve oyun süresi turnuvaya göre değişiklik gösterebilir. Müsabaka başlamadan önce her iki takım da kendi sayı çizgisinde hazır bir şekilde beklemelidir. Başlangıç atışını yapacak takım karşı takımdan onay aldığında başlangıç atışını gerçekleştirir. Disk, atışı yapan oyuncunun elinden çıktığı anda her iki takım oyuncuları da hareket etmekte özgürdür. Diskin havada olabildiğince uzun süzülmesi takımın pozisyon olabilmesi için oldukça önemlidir. Karşı takım diskin yere düşmesini bekleyebilir veya diski havada yakalayabilir. Ama şöyle bir şey var ki karşı takım başlangıç atışında diske temas edip yere düşürürse hücum hakkını kaybeder. Başlangıç atışını yapan takım diskin düştüğü yerden hücuma başlar. Diski elinde tutan oyuncunun yürümesi veya koşması yasaktır ve diski 10 saniye içinde elinden çıkarmalıdır. Aksi takdirde hücum diğer takıma geçer. Tabii bu 10 saniyenin diski elinde tutan oyuncuya en yakın savunmacı tarafından sayılması gerekmektedir. Eğer süreyi tutan bir savunma oyuncusu yoksa kural uygulanamaz. Takım üyeleri paslaşarak diski karşı takımın sayı alanına taşımayı hedeflemektedir. Hücum takımı diski karşı takımın sayı alanında tutabilirse bir sayı almış olur. Alınan her sayı sonrası ise takımlar yer değiştirir.
Ultimate Frizbi ana hatlarıyla bu şekilde oynanmaktadır. Kurallar ve oynanış hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Oyunun Ruhu Derneği’nin web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Yok benim görmem gerek derseniz hemen alttaki videoyu izleyebilirsiniz.
Burada kurallarını, oynanışını ne kadar anlatırsak anlatalım size bu oyunu ne kadar översek övelim siz bunu kendiniz denemediğiniz sürece pek çok şey eksik kalacaktır inanın. Orada olmanız, bu turnuvalardan birinin havasını solumanız gerekiyor. Mesela turnuva partileri bu sporun bir geleneği. Tüm takımların beraber eğlenmesi, eğlenebilmesi sporun güzelliğine bir başka örnekti bizim için. Yine yukarıda bahsettiğimiz turnuvadaki maçlarımızın biri akıllara Şahan Gökbakar’ın 10 Maçta 107 Gol Yiyen Takımın Teknik Direktörü skecini getirir cinstendi. Rakibimiz Frostbite Ultimate idi. Ve biz o maçta 26 sayı fark yedik ki bu her gün yaşanan bir olay değildi. Bahsi geçen maçta sadece 1 sayı alabildik ama o sayıyı aldığımız anda salonda elle tutulabilecek bir mutluluk vardı. (Videosu aşağıda) Salondaki herkes neşe içindeydi. Rakip takımın bizi candan kutlaması ise görülmeye değer bir sahneydi. Sporun rekabet dolu olduğunu ama içten bir samimiyet ile icra edildiğini orada iyice anlamıştık. Bize kesinlikle kolaylık göstermiyorlardı ama iyi oynamamızı da istiyorlardı. İşte böyle bir deneyimi ancak yaşayarak hissedebilirsiniz.
Ultimate Frizbi öyle bir spordur ki; hiç maç kazanamamış, 16 takımın katıldığı turnuvada 16. olmuş bir takımın oyuncuları olarak dönüş yolunda bir sonraki turnuvanın hayalini kurdurur size. Bizi o turnuvanın ardından çok keyifli bir dönüş yolculuğu geçirdik. Sporun atmosferinin ne kadar şahane olduğu üzerine uzun uzun konuştuk. Tüm maçlarını kaybetmiş oyuncular olarak turnuvanın her anında ve sonrasındaki dönüş yolunda bile bu sporun güzelliğini hissettik, deneyimledik. Şimdi ise kazanacağımız bir maçın belki de bir turnuvanın hayalini kurarak bu yazıyı Ekim 2021’de yazıyoruz. Pandemi sebebiyle aradan geçen bir buçuk yılın ardından aynı motivasyonla okula geri döndük. Kırklareli Üniversitesi öğrencilerinin bu enfes sporu tanımasını ve sporun her geçen gün büyümesini sağlamaya çalışıyoruz. Zaman ayırıp bu yazıyı okuyan herkesi de bu nadide sporu denemeye davet ediyoruz. Sadece oyunu bilenlerin sayısı artsın diye değil, sporun özünde ne kadar eğlenceli ve aynı zamanda centilmence bir uğraş olduğunu tekrar anımsatmak için de…